Het museum.

In de oostelijke, middeleeuwse kasteeltoren van het Slot Schagen treft u een collectie voorwerpen aan uit de Eerste Wereldoorlog. Het museum bevindt zich in een middeleeuwse kasteeltoren aan het Slotplein 2 te Schagen. Het is opgericht in 1974 door Sembeau Lecocq (1921-1999) dit was een genaturaliseerde Fransman met als hobby wo 1.

De naam Somme Museum is ontleend aan het feit dat de bodemvondsten uit het zogenaamde ‘Sommegebied’ komen, dit is een arrondissement in Noord-Frankrijk zo’n 70 kilometer over de Belgisch-Franse grens waar de tweede helft van 1916 een intensieve veldslag plaatsvond.

De Slag van de Somme.

In een gebied van zo’n 6 bij 12 kilometer zijn ruim 100 jaar later nog 73.400 vermisten te betreuren. 1 juli 1916 is dan ook de geschiedenis ingegaan als de meest zwarte dag uit de Britse krijgshistorie. Nooit daarvoor en nooit daarna waren er op één dag zoveel slachtoffers. Maar het zijn uiteraard niet alleen bodemvondsten, het zijn verder gebruiksartikelen die op één of andere wijze gerelateerd zijn aan het oorlogsbedrijf anno 1914-1918.

Dit resulteert in een voor Nederland unieke collectie WO 1 materialen. Het museum is in de loop van de jaren een plek geworden waar nagedacht kan worden over de ontwikkeling van Europa in meer dan een eeuw tijd. Het menselijk gedrag in denken en doen en de resultaten daarvan.

De parallellen tussen de huidige tijd en de periode 1900-1914 zijn interessante. Geopolitiek, opkomend nationalisme en populisme zijn aanwezig. Dat dit desastreuze gevolgen kan hebben zou bekend moeten zijn, maar dat wordt in de huidige discussies over allerlei maatschappelijke zaken node gemist. Vandaar een expositie over een kwestie van meer dan 100 jaar geleden die bij nader onderzoek actueler kan zijn dan menigeen had gedacht.

CONSERVATOR

Willem van Erp

De conservator van het museum is in het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw in contact gekomen met de oprichter van het museum. Dit was Sembeau Lecocq, een genaturaliseerd Fransman die zijn jeugd doorbracht in het arrondissement Somme in Noord Frankrijk alwaar de slagvelden van WO1 er rond 1920 er nog net zo bij lagen zoals zij eind 1918 waren verlaten. Toen is het verzamelen van WO1 spullen eigenlijk al begonnen.

Lees verder
REVIEW VAN EEN BEZOEKER

Willem is een echte verteller. Mooi om te horen hoeveel hij weet over de geschiedenis én de spullen die in het museum te zien zijn. Erg indrukwekkend!

tech: dodo.nl | design: studioviv.nl

  Maak een afspraak, dan leiden we u graag rond!

  Omdat de ruimte in het museum niet zo groot is en we u graag mooie verhalen willen vertellen, werken wij op afspraak. We barsten van de verhalen over de tijd van de Slag van Somme. En het museum staat helemaal vol met bijzondere voorwerpen. Maakt u een afspraak? Dan leiden we u graag rond!

  Bel naar:
  0224 216 471
  Of:
  06 216 125 11

  Of vul hieronder uw gegevens in, dan bellen we u!