De conservator

De conservator van het museum is in het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw in contact gekomen met de oprichter van het museum. Dit was Sembeau Lecocq, een genaturaliseerd Fransman die zijn jeugd doorbracht in het arrondissement Somme in Noord Frankrijk alwaar de slagvelden van WO1 er rond 1920 er nog net zo bij lagen zoals zij eind 1918 waren verlaten.  Toen is het verzamelen van WO1 spullen eigenlijk al begonnen. 

Na veel omzwervingen komt Lecocq rond 1970 in Schagen terecht met zijn verzameling WO1 materialen. In 1974 kwam de toenmalige burgemeester Henk de Wilde op het idee de leegstaande oostelijke slottoren van het Slot Schagen op te knappen en ter beschikking te stellen om er een permanente expositie in te richten met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog.

En zo het geschiedde. Het Museum Slag van de Somme 1914-1918 was geboren. Het eerste en enige WO1 museum in Nederland.

De huidige conservator kwam zoals gezegd in contact en werd, even kort door de bocht, ‘besmet met het WO1 virus’. Lecocq en hij werden vrienden struinden jarenlang de voormalige slagvelden af. De collectie in Schagen breidde zich uit. 

tech: dodo.nl | design: studioviv.nl

  Maak een afspraak, dan leiden we u graag rond!

  Omdat de ruimte in het museum niet zo groot is en we u graag mooie verhalen willen vertellen, werken wij op afspraak. We barsten van de verhalen over de tijd van de Slag van Somme. En het museum staat helemaal vol met bijzondere voorwerpen. Maakt u een afspraak? Dan leiden we u graag rond!

  Bel naar:
  0224 216 471
  Of:
  06 216 125 11

  Of vul hieronder uw gegevens in, dan bellen we u!