De conservator
De conservator van het museum is in het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw in contact gekomen met de oprichter van het museum. Dit was Sembeau Lecocq, een genaturaliseerd Fransman die zijn jeugd doorbracht in het arrondissement Somme in Noord Frankrijk alwaar de slagvelden van WO1 er rond 1920 er nog net zo bij lagen zoals zij eind 1918 waren verlaten. Toen is het verzamelen van WO1 spullen eigenlijk al begonnen.
Na veel omzwervingen komt Lecocq rond 1970 in Schagen terecht met zijn verzameling WO1 materialen. In 1974 kwam de toenmalige burgemeester Henk de Wilde op het idee de leegstaande oostelijke slottoren van het Slot Schagen op te knappen en ter beschikking te stellen om er een permanente expositie in te richten met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog.
En zo het geschiedde. Het Museum Slag van de Somme 1914-1918 was geboren. Het eerste en enige WO1 museum in Nederland.
De huidige conservator kwam zoals gezegd in contact en werd, even kort door de bocht, ‘besmet met het WO1 virus’. Lecocq en hij werden vrienden struinden jarenlang de voormalige slagvelden af. De collectie in Schagen breidde zich uit.
In 1986 kwam het tot een officieel samenwerkingsverband en de oprichting van de Stichting Herinneringsmuseum Slag van de Somme 1914 – 1918. In 1999 kwam de oprichter Sembeau Lecocq zoals vermeld in zijn overlijdensadvertentie ‘na strijd en met veel tegenzin’ te overlijden. Huidig conservator Willem van Erp nam het ‘management’ over zoals afgesproken in 1986.
Ondertussen vond op het Slotplein te Schagen een enorme reorganisatie plaats, hetgeen resulteerde in een nieuw slothotel, cultuurplein en het pand markt 18 voor cultuur, toneel, film, bibliotheek, soos, en wat dies meer zij.
Zo is het een voortgaande geschiedenis anno 2020 met het museum in het historische centrum van Schagen. Conservator Willem van Erp, vrijwilligers Rob Bakker en Gonnie van der Vliet houden als bestuurders van de stichting het geheel op positieve wijze draaiende met als belangrijk thema; ‘Gij die zijn eigen geschiedenis niet (h)erkend, is gedoemd deze te herhalen.